HULSHORST – Even dreigde het er niet van te komen. Maar fuchsiakweker Gert Jan van den Brink houdt donderdag 18 juli alsnog open huis in zijn kwekerij aan de Varelseweg in Hulshorst. Overigens het best te bereiken vanaf de Harderwijkerweg waar een bordje ‘fuchsia open’ de aanwezigheid al verraad.

Van den Brink is een hobbykweker in hart en nieren. Al meer dan veertig jaar. “Volgend jaar ben ik veertig jaar lid van de vereniging maar daarvoor had ik al fuchsia’s. De tuin toont veel stamfuchsia’s, vaak al meer dan vijfentwintig jaar oud. Hoge bomen voorkomen  dat er te veel zonlicht doorbreekt want dat is voor sommige soorten een ramp. In de wintermaanden overwinteren de fuchsia’s in de kas of in kuilen.

[AANTAL] Het aantal fuchsia’s dat in zijn tuin hangt is enorm. Ruim tweeduizend en meer dan vijftig verschillende soorten. Door kruising ontstaan nieuwe soorten. Om ze aan de keuring aan te bieden is vaak een periode van zes jaar aan voorbereiding nodig. Hij heeft dan ook wel nieuwe soorten staan maar twee zijn er rijp voor de keuring. “Als die ene het niet haalt, dan ben ik best een beetje pissing.”

Van den Brink is na zijn schooltijd eigenlijk altijd actief geweest in het groen. Eerst bij bloemisterij De Lelie, later 36 jaar in de plantsoenendienst van de gemeente Nunspeet. Velen zullen hem kennen van zijn werk in het hertenparkje in de Nunspeetse wijk Oenenburg.

[LIEFDE] De liefde voor alles wat groei en bloeit, naast die voor zijn vrouw Stijnie, dan ook niet vreemd. Fuchsia’s hebben wel zijn voorkeur al is er ook een grote hoeveelheid andere planten, zoals begonia’s. Die geuren, dat in tegenstelling tot fuchsia’s. Wie dat zegt heeft geen verstand van deze soort, zo vindt de Hulshorster.

Dat het open huis er bijna bij inschoot heeft onder meer te maken dat Van den Brink voor zijn hobby veel buiten de deur is. Iedere andere minuut die hij missen besteedt hij aan de fuchsia’s en andere planten. Wel eens te veel tijd naar de zin van zijn vrouw. “Ik ga er mee door tot het niet meer kan”, zo zegt de inmiddels 73-jarige Van den Brink. “Naarmate je ouder wordt heb je wel voor alles meer tijd nodig en moet je ook op tijd je rust nemen.”

[CONTACT] Het open huis vindt hij belangrijk omdat dat het mogelijk maakt meer met de mensen in contact te komen dan op andere momenten. “Maar je moet wel mensen hebben om zoiets op poten te kunnen zetten. Nu is onze kleindochter ons te hulp geschoten. Dat maakt dat tijdens het open huis mensen ’s morgens vanaf tien uur bij ons terecht kunnen. Wanneer het weer het toelaat mogen ze ook ’s avonds rustig nog binnen lopen.” Wie deze dag niet kan mag telefonisch ook een afspraak maken voor een ander moment.

Populair zijn het meest de groot bloemige fuchsia’s. “Maar de klein bloemige kan veel meer zon verdragen.” Dreigende wolken hangen inmiddels boven de tuin en dat maakt dat Van den Brink zijn groot bloemige fuchsia die naar de keuring moet gauw droog onder dak brengt. Met regen kan hij dat vergeten. “Terwijl de natuur best wel wat regen kan gebruiken. Na een bui zie je onder de bomen nog geen drup regen liggen.”

You Might Also Like